Lokalerne

IMG_3669

Vi bor inde i baggården. Helt inde i det bagerste hjørne af baggården bagved Danmarksgade 4 i Holstebro. Bygningen har tidligere huset et papirlager og inden vi (og Baggårdsbryggeriet) flyttede ind var der vinlager her. Det er et rigtigt hyggeligt sted og med tiden har vi også fået sat vores eget præg på lokalerne.

Vi har indrettet os på alle etager i bygningen nu, og det første rum, man kommer ind i, er blevet belagt med fliser, så vi her kan stå med vores vandpjaskeri, når der skal tappes øl om.

IMG_3672

Ud over at have lagt fliser i indgangspartiet er her lavet et stålbord med vaske og ikke mindst er det her, vi har bygget et stort kølerum, hvor vi kan have vores øl til at lagre – det er rummet med de tre blå døre. Bag døren til højre er der desuden adskilt til et separat rum, hvor vi kan lave undergæret øl – her holder vi ca. 11 grader.

Det her er også rummet hvor vi hidtil har stået og brygget vores øl i gruekedler (som også har haft deres faste plads her). Men efter at vi har overtaget hele bygningen er vi nu ved at rydde op i kælderen, så vi i stedet kan stå dernede og brygge – det er der flere fordele ved, blandt andet er der udsugning i kælderen, så vi ikke skal stå i helt så meget røg og damp.

Kælderen er der, hvor Baggårdsbryggeriet holdt til med selve bryggeriet, da det eksisterede, og det brygudstyr, vi har overtaget efter bryggeriet, er stadig dernede.

IMG_3671Også hernede er der lagt fliser overalt, så det er nemt at gøre rent. Og udover at der står de store brygkar og gærkar (som der kan laves 800 liter ad gangen i), så er hernede yderligere et kølerum, som er den primære årsag til, at vi efter overtagelsen får plads til flere medlemmer, da der også her kan stå masser af øl til lagring.

Når man viste folk rundt i bryggeriet var folk ofte overraskede over, hvor lille rummet egentlig er, men der er jo ikke brug for mere. Her står to store beholdere til henholdsvis varmt og koldt vand, der er et mæskekar (nederste venstre hjørne på billedet), et kogekar (lige bagved) og tre gærkar, som kan ses med åbne låg. Det er såmænd, hvad der skal til for at have plads til et helt bryggeri. Bryggeriet er købt brugt og har oprindeligt stået som værtshusbryggeri i England. Det stod fremme, hvor kunderne kunne se det, hvilket nok er grunden til, at det er flot pakket ind med mørkt træ og messing. Men det ser jo godt ud, selv om vi vist snart skal i gang med lidt brasso og noget olie…

IMG_3673I stueplan havde bryggeriet en lille butik, hvor de solgte deres øl. Her har vi indtil videre indrettet os med et lager – blandt andet med en pæn forsyning af malt, som det kan ses på billedet. På sigt vil vi måske bruge dette rum til noget andet. Det er et stort, regulært rum, der for nylig er blevet sat i stand med et flot nylakeret gulv.

Men indtil videre er her indrettet med nogle hylder og reoler og så de mange maltsække, der ses på billedet. Den gamle vægt ville vi mægtigt gerne have brugt til at veje malt af på, men den virker desværre ikke, så den står bare til pynt.

Når man kommer op af det første lille stykke trappe er der en afsats, hvor vi har udnyttet pladsen til nogle reoler. Den ene bruger vi til vores fustager (billedet til venstre herunder). Vi bruger Cornelius-fustager til vores øl, da de er nemme at have med at gøre. Det er nemt at lave tappeanlæg til dem, de er nemme at gøre rene og de er nemme at reparere. Lauget har en hel del fustager, som bruges til laugsbryg, så vi altid har noget på hanerne. Desuden ejer alle laugsmedlemmerne selv de fustager, de har brug for til at tage deres øl med hjem.

Desuden er der her på afsatsen lavet et isoleret rum (vores “alekammer”), hvor vi holder 22 grader. Det er her, vi gærer vores overgærede øl. Billedet til højre er fra alekammeret.

IMG_3676

IMG_3670Som det kan ses gærer vi i mælkejunger. Dem har vi en hel del af og de har selvfølgelig også deres egen reol her på afsatsen.

Ud over at bruge jungerne til at gære i, så bruger vi dem som lagertanke (“trykjunger”), hvor vi har lavet nogle tætsluttende låg, som IMG_3674spændes fast på, så vi kan sætte lidt tryk på med CO2 mens øllet lagrer. På den måde kan øllet stå et par uger på køl og bundfælde fuldstændigt inden vi tapper det over på fustagerne.

 

 

 

For enden af trappen kommer vi så til det allerhelligste: Laugsstuen!

IMG_3678

Det er her, vi sidder og snakker på laugsaftener og det er her, vi sidder og får en øl. Det er også rummet hvor vi holder fester, julefrokoster og andre vigtige arrangementer.

Billedet her er taget på en almindelig rodet laugsaften, imens vi stadig havde en del skrammel stående i forbindelse med oprydning efter bryggeriet. Men der kan være enormt hyggeligt, når der er dækket op til fest heroppe under taget.

IMG_3677En væsentlig del af indretningen er naturligvis baren med fadølsanlægget. Vi har et stort køleskab, hvor vi kan have 4 fustager på køl, samtidig med at der kan stå en CO2-flaske derinde. Der går så slanger ud gennem siden af køleskabet til det flotte tappeanlæg, som nogle af laugets medlemmer har lavet. Den mørke træplade har laugets navn indgraveret med flot skrift.

Vi har 4 haner og på tavlen står der hvad der er på dem. Ved siden af tavlen hænger en række plasticlommer, hvor vi så sætter opskrifterne på øllene ind, så man kan studere lidt nærmere, hvad det er, man drikker.

IMG_3679Bagved baren har vi vores lille køkken. Det er her alle laugsaftenerne slutter, når glassene skal stilles i opvaskemaskinen og vi alle går glade hjem.

Og det er også her rundvisningen i vores lokaler slutter. Vi er rigtigt glade for vores hyggelige, omend ret snørklede, lokaler i vores baggård. Og vi håber i nød denne lille rundvisning i Baggårdens Bryggerlaug.

Skål!